Jak pościć w prawidłowy sposób?

Jak pościć w prawidłowy sposóbJak pościć w prawidłowy sposób?

Oczyścimy nasze ciało i ducha bez doprowadzenia do anemii i pogorszenia samopoczucia. Czy zastanawialiście się jak należy jeść w tym okresie, aby nie zaszkodzić własnemu organizmowi?

Nie ma nic przypadkowego w poście. Poza jego znaczeniem wprowadzonym na tle kontekstu religijnego, jest on bardzo pożyteczny dla zdrowia, ponieważ pozwala żołądkowi „pójść na urlop”. Obecnie ten biedak młóci cały czas, ponieważ to my nie zaprzestajemy żuć, a jeszcze w dodatku zapychamy go trudną do strawienia żywnością. Żołądek zamiast odpoczywać między posiłkami i w tym czasie pozwolić organizmowi zająć się regulowaniem procesów własnych i leczeniem się musi rzucić całą swoją energię na trawienie posiłków. Stąd też wielu ludzi po posiłkach czuje zmęczenie, spadek energii, ciężkość i ma jedynie ochotę przyłożyć się przed telewizorem lub uciąć sobie drzemkę. Posiłki bezmięsne są dużo łatwiejsze i szybsze do strawienia niż te, które zawierają mięso. Nasze wspaniałe ciało mierzy się dodatkowo każdego dnia z wieloma innymi wyzwaniami i szkodliwymi wszechobecnymi „składnikami” tj.: konserwanty, barwniki, aromaty i inne substancje pochodzenia chemicznego. Każde z tych „E” nie odżywia naszego organizmu, powoduje całe spektrum skutków ubocznych i stanowi duży procent (często ponad 35%) tego, co spożywamy.

Jak pościć w prawidłowy sposób

Pożywna sałatka z ciecierzycy, ogórka, pomidora, młodego szpinaku, awokado i hummusu, posypana lekko prażonymi ziarnami sezamu, zalana świeżo wyciśniętym sokiem cytryny.

Pamiętajmy o tym, że takie posiłki są bogate w błonnik, którego nie mają produkty pochodzenia zwierzęcego. Kolejną i najważniejszą korzyścią z tego bogatego menu jest to, że pomaga odprowadzeniu toksycznej masy kałowej, obniża poziom cholesterolu, reguluje poziom glukozy we krwi, zmniejsza wagę ciała i wywołuje wiele innych pozytywnych skutków.

Wielu ludzi skarży się, że przybiera na wadze w czasie Postu i często słyszę coś takiego: „Jestem w czasie postu i tyję!?” Powodem tego jest to, że ludzie nagle i gwałtownie zmieniają proporcje makroskładników swojej diety. Dla tych, którzy nie wiedzą – są to białka, węglowodany i tłuszcze. Podczas postu często na stole dominują węglowodany i tłuszcze, a połączenie tych dwóch nieuchronnie prowadzi do zwiększenia masy ciała.

Jak pościć w prawidłowy sposób

Gulasz z kasztanów i grzybów z grubo posiekaną cebulą, marchewką i czerwoną papryką. Można podawać na zacierze ziemniaczanym z duszoną zieloną fasolą  

 

CO MAM JEŚĆ?

Wyjściem z sytuacji jest w prawidłowe ukształtowaniu potrawy. Aby uniknąć niepożądanego przyrostu masy ciała i wielu innych negatywnych skutków dla organizmu, konieczne jest zapamiętanie znaku marki Mercedes i podzielić talerz na trzy równe części, gdzie  jedną z nich stanowić będą białka roślinne – fasola, soczewica, ciecierzyca, quinoa itd., druga  liściaste zielone warzywa sałatkowe, a trzecią lekko ugotowane lub duszone na parze grillowane warzywa niskoskrobiowe – papryka, cukinia, cebula, por, bakłażan i inne. Na zdjęciach podajemy przykłady takich właśnie pomysłów, które nie wymagają rygorystycznego przestrzegania przepisów kulinarnych i są przeznaczone do przebudzenia wyobraźni i kreatywności.

Chleb i wyroby mączne powinny być mocno zredukowane, tak jak tłuszcze. Polecam przyjmowanie podczas postu multiwitamin, aby upewnić się w niezbędne organizmowi mikroelementy.

Jak pościć w prawidłowy sposób

Fasola sałatkowa ugotowane z dużą ilością warzyw i szpinakiem dodanym na samym końcu. Mile widziane jest udekorować sałatkę liściastymi zielonymi warzywami, ogórkiem, cebulą zieloną i posypać dużą ilością świeżego koperku.

CO MAM PIĆ?

W trakcie posiłku nie warto pić wody, ani innych napojów. Należy to robić co najmniej 30 minut przed lub 40 minut po posiłku. Powodem tego jest to, że płyny rozcieńczają sok żołądkowy i zostaje zaburzony prawidłowy proces  trawienia. 

W pozostałym czasie picie wody jest obowiązkowe. Zaleca się, aby każdy dzień zaczynał się dwoma szklankami ciepłej wody (łącznie około 600 ml lub więcej), a nie kawą. Do wody wyciskamy cytrynę i dodajemy łyżeczkę naturalnego octu jabłkowego (z mętnym osadem na dnie butelki). W każdym razie nie kupuj przemysłowego, przezroczystego octu jabłkowego, tylko szukajcie tego prawdziwego! Picie na czczo w godzinach porannych ciepłej wody z dodatkiem cytryny i octu pomaga polepszyć stan nawodnienia organizmu, który przez oddychanie traci dużo wody w ciągu nocy – od 30 do 70 ml na godzinę. Jeśli ktoś nie wierzy, może spojrzeć na wypocone szkła okienne domu rano. 

Dodatkowym powodem do picia takiej wody jest to, że reguluje ona poziom pH, ponieważ natychmiast po przebudzeniu rano jest on szczególnie kwaśny, a środowisko kwaśne sprzyja wzrostowi komórek nowotworowych. Woda pomaga również oczyścić jelita, zapobiega rozwojowi drobnoustrojów chorobotwórczych i rozpuszcza kwas moczowy, a tym samym łagodzi ból artretyczny. Wysoka zawartość potasu zasila mózg i komórki nerwowe oraz chroni nas przed zmarszczkami. Picie czystej, strukturalnej wody ma całe spektrum innych korzyści.

Jeśli lubisz wypić kieliszek wina na kolację, spróbuj zastąpić go kombuczą i wyświadcz przysługę swojemu mikrobowi. W sezonie zimowym odpowiedne są smaki cynamonu i róży. Napój jest niezwykle użyteczny, ponieważ “odżywia” wszystkie mikroorganizmy, jakich potrzebuje człowiek.

 

SMACZNY PRZEPIS  

Przygotuj w domu musli w następujący sposób (nie kupuj gotowego!). W dużym słoiku wymieszaj podane niżej składniki:

  • 1 kg organicznej mąki owsianej
  • 200 gramów nasion szałwii hiszpańskiej
  • 150 gramów zmielonych nasion lnu
  • 150 gramów wiórek kokosowych
  • 100 gramów posiekanych orzechów włoskich
  • 100 gramów migdałów
  • 100 gramów rodzynek

 

Proporcje są względne i są kwestią Twojego gustu.

Wieczorem do pojemnika z pokrywką (np. w słoiku) wsyp szklankę wcześniej przygotowanej mieszanki musli i następnie zalej mlekiem np. z orzechów nerkowca, migdałowym, ryżowym, sojowym lub innym pochodzenia roślinnego. Poziom mleka, którym zalewasz suchą mieszankę, powinien być na dwa palce powyżej jej. Możesz dodać wanilię. Dobrze wymieszaj, zamknij i odstaw śniadanie na noc. 

Rano wlej mieszankę do miseczki i dodaj jabłko, kiwi, banana lub owoce leśne, najlepiej świeże, ale mogą też być zamrożone. Dodatkowo można posypać cynamonem, który jest szczególnie dobrym pomysłem dla osób cierpiących na wysokie ciśnienie krwi i cukrzycę. 

Dla wprowadzenia urozmaicenia mleko można np. zastąpić kombinacją bananów, kakao, wanilii i wody. Uzyskuje się wspaniały smak czekoladowy. Takiego rodzaju śniadanie zafunduje Ci energię i będzie Cię trzymał sytym do obiadu. 

 

Więcej na temat Programu Nowa Komórka:  www.nucell.pl 

Materiał opublikowany w   numerze 2/2018 „Czasopisma 8”.

Jak pościć w prawidłowy sposób
Albina Fabiani
Nucell Polska
Program Nowa Komórka

Udostępnij